Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Χρυσό Ναπολεόνι ο βαθμός του Λεβαδειακού

Τη σωτηρία του εξασφάλισε ουσιαστικά ο Λεβαδειακός μετά το 1-1 με τον Πανιώνιο στη Λιβαδειά και μετά από την ήττα του Πανσερραϊκού στην Κομοτηνή. Το χρυσό γκολ πέτυχε ο Ιταλός Ναπολεόνι στο 72'.

Ένα γκολ του Ρεκόμπα (35’) και ένα του Ναπολεόνι (72’) έγραψαν την ιστορία στην αναμέτρηση της 26ης αγωνιστικής ανάμεσα σε Λεβαδειακό και Πανιώνιο. Οι δυο ομάδες θεωρητικά κυνηγούσαν τους τρεις βαθμούς της νίκης που θα τους έφερναν ένα βήμα πιο κοντά στην παραμονή, όμως τα ευχάριστα από τη Θράκη (σ.σ. δεν νικούσε ο Πανσερραϊκός) τους επέτρεψε να παίξουν ελεύθερα, χωρίς το άγχος της κατάκτησης των τριών πόντων. Αμφότεροι οι αντίπαλοι προσέφεραν πλούσιο θέαμα στους θεατές που παραβρέθηκαν στις εξέδρες του Δημοτικού Σταδίου της Λιβαδειάς, δίνοντας ένα ανοιχτό παιχνίδι με πολλές εκατέρωθεν φάσεις.

Το ματς ξεκίνησε πολύ νωθρά για τις δυο ομάδες, καθώς χρειάστηκε τουλάχιστον ένα εικοσάλεπτο για να αποκτήσει κάποιο ρυθμό το παιχνίδι. Μετά την ευκαιρία του Λεβαδειακού στο 3’, χρειάστηκε να φτάσουμε στο 19’ για να παρατηρηθεί η πρώτη από μια σωρεία ευκαιριών. Οι γηπεδούχοι επιχειρούσαν να απειλήσουν με μόνιμους εκφραστές των επιθετικών τους προσπαθειών τους Ντιμπαλά και Λεονάρντο, οι οποίοι δοκίμασαν ουκ ολίγες φορές το πόδι τους από μακρινή απόσταση.

Μάλιστα, στο τρίλεπτο 19-20-21 σημειώθηκαν τρία σουτ από πλευράς Λεβαδειακού, όμως όποτε χρειάστηκε ο Μπέλιτς δήλωσε παρών. Πρώτη φορά που ο Πανιώνιος απείλησε ήταν στο 30ο λεπτό, με το φάουλ του Ρεκόμπα να περνάει μόλις πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μπλάζιτς. Αυτό ήταν μόνο το προειδοποιητικό σήμα από τον Ουρουγουανό, ο οποίος στην αμέσως επόμενη φάση άνοιξε το σκορ για την ομάδα του. Το ρολόι του γηπέδου έδειχνε το 35ο λεπτό, όταν ο Ρεκόμπα δέχτηκε την πάσα του Σκούφαλη και, αφού πέρασε τους δυο αμυντικούς που βρήκε μπροστά του, πλάσαρε σωστά στην αριστερή γωνία του Μπλάζιτς. Κάπου εκεί ο Πανιώνιος, αποβάλλοντας πλέον το άγχος, άρχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, και πρόλαβε να πλησιάσει ακόμα τρεις φορές την περιοχή των γηπεδούχων, προτού ο διαιτητής σφυρίξει για τελευταία φορά σε αυτό το πρώτο μέρος.

Όμως, τόσο το σουτ του Γκονσάγκα όσο και αυτά των Νικολάου, Ρεκόμπα, δεν στάθηκαν ικανά να απειλήσουν τον Μπλάζιτς. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Λεβαδειακός μπήκε και πάλι φουριόζος στο ματς, με τον Λεονάρντο στο 47’ να μπαίνει από τα αριστερά στην περιοχή του Πανιωνίου και να δοκιμάζει το διαγώνιο σουτ, στέλνοντας τη μπάλα μόλις άουτ. Ο Βραζιλιάνος μέσος ήταν η μόνιμη πηγή κινδύνων για τον Πανιώνιο, αλλά ούτε τη δεύτερη φορά κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσα, καθώς στο 58’ έστειλε τη μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι. Ο Λεβαδειακός γνώριζε ότι δεν έπρεπε να χάσει το ματς, γι’ αυτό και συνέχισε να πιέζει τους αντιπάλους του για την ισοφάριση.

Σε εκείνο το σημείο ανέλαβε δράση ο Ναπολεόνι. Ο Ιταλός επιθετικός της ομάδας της Λιβαδειάς μπορεί να μην είχε καταφέρει να φανεί ιδιαίτερα σε όλο το ματς, όμως ήταν ο πρωταγωνιστής σε δυο από τις σημαντικότερες φάσεις των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο. Αφού λοιπόν πρώτα έχασε μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 69’, όταν είδε τον Μπέλιτς να οριζοντιώνεται και να διώχνει με το ένα χέρι το σουτ που έκανε μέσα από την περιοχή, ο Ναπολεόνι κατάφερε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» για την ομάδα του τρία λεπτά αργότερα. Το ρολόι έδειχνε το 72ο λεπτό, όταν ο Ιταλός αποφάσισε να τελειώσει μόνος του τη φάση. Ερχόμενος από δεξιά και αφού πρώτα πέρασε τον αντίπαλό του, ο Ναπολεόνι δοκίμασε από μακριά το σουτ και δικαιώθηκε για την επιλογή του, καθώς ο πολύ καλός μέχρι εκείνο το σημείο Μπέλιτς έκανε λάθος υπολογισμό και έχασε τη μπάλα από τα χέρια του. Η τελευταία φάση του αγώνα ανήκε και πάλι στον Λεβαδειακό, με τον Μπέλιτς στο 78’ να διώχνει εντυπωσιακά το φάουλ του Λεονάρντο.

Το φιλμ του αγώνα
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Μπλάζιτς, Μουλόπουλος (70' Κατσικογιάννης), Καψής, Τριποτσέρης, Κόλτζος, Λεονάρντο, Ανδράλας (46' Έμεραν), Ζησόπουλος, Κιάσσος (60' Βασιλείου), Ναπολεόνι, Ντιμπαλά
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπέλιτς, Μανιάτης (70' Ντιαβαρά), Λάτκα, Σκούφαλης, Γκονσάγκα, Ρεκόμπα (80' Κουτσόπουλος), Κουμορτζί, Μαϊστόροβιτς, Νικολάου, Τζαβέλλας, Λουρένσο (60' Γουνδουλάκης) Επιμέλεια: Παναγιώτης Κρητικός