Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Μεγάλη νίκη 2-0 τον Αρη

Χάρη σε δύο γκολ του Λεονάρντο (59’, 72’), ο Λεβαδειακός μπήκε με το «δεξί» στο 2009, νικώντας τον Άρη με 2-0 στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Οι «κιτρινόμαυροι», χωρίς να δημιουργήσουν κλασική ευκαιρία, ήταν ανώτεροι στο πρώτο μέρος, αφού απείλησαν τον Μπλάζιτς με πολλά σουτ. Την ουσία, όμως, την είχε ο Λεβαδειακός που ήταν, σαφώς, καλύτερος σε όλο το δεύτερο μέρος. Κομβικής σημασίας η παρουσία του Μαυροβούνιου τερματοφύλακα του Λεβαδειακού, που κράτησε το «μηδέν» στο πρώτο μέρος.

Απομακρύνεται από τη ζώνη του υποβιβασμού η ομάδα της Λιβαδειάς, «έσπασε» το σερί των εννέα αήττητων αγώνων του Άρη.
Το ματς: Με αρκετά…συντηρητικές διαθέσεις μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου οι δύο ομάδες, στα πρώτα 15’ της αναμέτρησης. Οι δύο προπονητές, Μόμτσιλο Βούκοτιτς και Κίκε Ερνάντεθ, είχαν δώσει σαφέστατες εντολές στους ποδοσφαιριστές τους να προσέξουν, αρχικά, τις άμυνές τους. Στο πρώτο τέταρτο, πάντως, ο Λεβαδειακός είχε τον έλεγχο, όμως οι «κιτρινόμαυροι» δεν άργησαν να πάρουν την πρωτοβουλία στο παιχνίδι. Σε αυτό, βοήθησαν, πρωτίστως, οι κερδισμένες προσωπικές μονομαχίες στον χώρο του κέντρου.

Αναπτύσσοντας τις επιθέσεις τους από τις πτέρυγες και με βασικότερες πηγές κινδύνων τους Χαβίτο και Κάλβο, οι παίκτες του Κίκε Ερνάντεθ ''απείλησαν'' την εστία του Μπλάζιτς πραγματοποιώντας πολλά σουτ, όμως οι περισσότερες προσπάθειές τους σταμάτησαν πάνω στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, που έδειξε σταθερότητα σε όλο το πρώτο μέρος. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Μιχάλη Καψή στην αμυντική λειτουργία του Λεβαδειακού, καθώς ο διεθνής κεντρικός αμυντικός κέρδισε πολλές ''μονομαχίες'' με τους αντιπάλους του, κάτι που ''έλειψε'' από τους συμπαίκτες του.

Από τη μεσαία γραμμή προς την επίθεση, ο Λεονάρντο ''πάλευε'' μόνος του, στο πρώτο μέρος, για τον Λεβαδειακό. Χωρίς να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία, ο Άρης ήταν ανώτερος πραγματοποιώντας το πρώτο του σουτ με τον Ρεγκέιρο (14’), που κατέληξε στην αγκαλιά του Μπλάζιτς. Την ίδια τύχη είχαν και οι προσπάθειες των Νέτο (24’), Ζεντίλ (25’), Κάλβο (30’) και Χαβίτο (42’), που νικήθηκαν από τον Μυροβούνιο γκολκίπερ, του οποίου η παρουσία ήταν ''κομβικής σημασίας'' για τη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα. Στο τέλος του πρώτου μέρους (45’) οι Θεσσαλονικείς έχασαν ακόμη μία ευκαιρία, όταν η κεφαλιά του Ρεγκέιρο πέρασε άουτ.

Ο κ. Γιαννόπουλος δεν άργησε να σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε. Ο Λεβαδειακός μπήκε πιο δυνατά και ύστερα από 15’ κατάφερε να σκοράρει. Ο Λεονάρντο πήρε τη μπάλα από αριστερά, συνέκλινε προς τα μέσα, έπιασε ένα καταπληκτικό σουτ κι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη, πραγματοποιώντας το 1-0 υπέρ του Λεβαδειακού. Το τέρμα αυτό έδωσε…φτερά στα πόδια των ''πράσινων'', που στη συνέχεια επιβλήθηκαν πλήρως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Ο Ερνάντεθ προσπάθησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του αλλάζοντας σύστημα.

Συγκεκριμένα, έβγαλε τον Κάλβο από τη μεσαία γραμμή κι έβαλε έναν επιθετικό, τον Βλόνταρτσικ. Παρ’ όλα αυτά, η αλλαγή του σχήματος δεν ήταν αρκετή για να αλλάξουν και τα δεδομένα της αναμέτρησης. Όσο κι αν ο Ερνάντεθ προσπάθησε να ενισχύσει την επίθεση του Άρη, η άμυνα των «κιτρινόμαυρων» άρχισε να παραπαίει, εξ’ αιτίας της κακής ανασταλτικής λειτουργίας του κέντρου. Ο Άρης πλήρωσε αυτή του την αδυναμία στο 72’. Μετά από μια αντεπίθεση κι ενώ οι παίκτες του Λεβαδειακού υπερείχαν αριθμητικά, δύο με έναν, ο Κιάσσος σούταρε, ο Σηφάκης απέκρουσε, όμως στην επαναφορά της μπάλας ο Λεονάρντο δεν είχε κανένα πρόβλημα να σπρώξει τη μπάλα στην κενή εστία, κάνοντας το 2-0 υπέρ του Λεβαδειακού.

Από το σημείο αυτό κι έπειτα, το παιχνίδι απέκτησε τυπικό χαρακτήρα, αφού οι παίκτες του Άρη έπαψαν να πιστεύουν στην ανατροπή. Μάλιστα, οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να έχουν κάνει και το 3-0, εάν ο Ντιμπαλά δε γλιστρούσε σε τετ α τετ με τον Σηφάκη στο 86’. Αφού τίποτα δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη, ο Λεβαδειακός πήρε μια σημαντική, βαθμολογικά, νίκη, που τον απομακρύνει κι άλλο από τη ζώνη του υποβιβασμού. Από την άλλη πλευρά, οι Θεσσαλονικείς βλέπουν, από την πρεμιέρα του δευτέρου γύρου, το όνειρο της τετράδας να απομακρύνεται.
Δείτε το φιλμ του αγώνα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων.
Λεβαδειακός (Μόμτσιλο Βούκοτιτς): Μπλάζιτς, Εμεράν, Καψής, Τριποτσέρης, Κόλτζος, Ανδράλας, Ζησόπουλος, Λεονάρντο (81' Ντιμπαλά), Κιάσσος, Λέχτινεν (69' Παρασκευαΐδης), Πιέτσνιακ (63' Μπασαλά)
Άρης (Κίκε Ερνάντεθ): Σηφάκης, Νέτο, Λέμπο, Βιτόλο, Σιστόν, Χαβίτο, Κάλβο (67' Βλόνταρτσικ), Ζεντίλ (78' Μπατιόν), Γκαρσία, Γιάχιτς, Ρεγκέιρο
Διαιτητής: Γιαννόπουλος (Αθηνών)
Βοηθοί διαιτ.: Καρσιώτης (Κορίνθου)/Ασημακόπουλος (Μεσσηνίας)
Γήπεδο: Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς
Επιμέλεια: Χρήστος Κυριαζής
www.sport-fm.gr