Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Τι είδε ο μάστορας στο EURO2008#1

Και οι 16 εθνικές ομάδες που διεκδικούν το EURO2008 παρήλασαν στις οθόνες μας από το περασμένο Σάββατο. Μπορούμε τώρα να βγάλουμε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των κατά τεκμήριο καλύτερων ποδοσφαιρικών συγκροτημάτων της γηραιάς Ευρώπης.
Χρονολογικά αρχίζοντας η οικοδέσποινα Ελβετία θυμίζει Ελλάδα του 2004. Δύναμη, πάθος, ηθικό, μικρές ποδοσφαιρικές δυνατότητες. Ομως, η ήττα από την Τσεχία και ο τραυματισμός του Φρέι δεν θα της επιτρέψουν να παίξει ρόλο στη συνέχεια. Η έδρα πιθανότατα θα αποδειχθεί μειονέκτημα απόψε με την Τουρκία λόγω του άγχους με το οποίο θα φορτώσει τους παίκτες.

Η Τσεχία είναι η "αλεπού" αυτής της διοργάνωσης. Σκληροτράχηλη άμυνα, εμπειρία και πονηριά, καταπληκτικός τερματοφύλακας. "Εκλεψε" τη νίκη με την Ελβετία και αυτό θα προσπαθήσει να επαναλάβει -όχι μόνο απόψε. Μπορεί να πάει πολύ ψηλά με δεδομένο το επίπεδο των ματς που είδαμε.

Εντυπωσίασε η Πορτογαλία, που όμως επηρεάζεται πάντοτε έντονα από εξωγενείς παράγοντες. Στα αρνητικά και η υπέρμετρη αισιοδοξία, το χρίσμα του φαβορί που έχει καταστρέψει πολύ καλύτερες ομάδες από τη φετινή Πορτογαλία. Νομίζω ότι ο προημιτελικός με Γερμανία ή Κροατία είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι που θα δώσουν οι Λουζιτανοί. Αν προκριθούν τότε το EURO2008 πιθανόν να στολίσει την αίθουσα τροπαίων της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στη Λισσαβώνα.

Δεν είναι τόσο κακή η Τουρκία όσο έδειξε στο πρώτο παιχνίδι αλλά για να κερδίσεις πρέπει να σημειώσεις γκολ. Δυσκολεύεται επιθετικά η γείτων και από την άποψη αυτή παραμένει ερώτημα, του οποίου σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε την απάντηση.